Potrawy z dziczyzny

Z dziczyzny można przyrządzić naprawdę pyszne potrawy, nadające się nawet na świąteczny stół. Wykwintne dania na każdą okazję znaleźć można w książkach z przepisami kucharskimi, takich jak Dziczyzna na co dzień i na święta G. Russaka.


Dziczyzna – dla kogo?

Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że jest to specjalny rodzaj mięsa, który niekoniecznie każdemu musi przypaść do gustu. Najlepsze mięso dostać można wprost od myśliwego. Zazwyczaj można się skusić na zakupienie mięsa mrożonego, które już było poddane pierwszej obróbce, bądź też świeżego. Wybór zależy od potrawy, jaką chcemy przyrządzić oraz od znajomości obchodzenia się z tego rodzaju mięsem. Tak naprawdę z dziczyzny można zrobić wszystko – pasztety, kotlety na niedzielny obiad czy pyszny gulasz. Bogatym źródłem przepisów są nie tylko książki, ale także Internet, gdzie wielu pasjonatów na prowadzonych blogach zamieszcza swoje ulubione przepisy.

Dziczyzna smakuje najlepiej z kluskami bądź kopytkami. Nie do końca nadają się do takiego rodzaju mięsa tradycyjne ziemniaki. Można również się pokusić o podanie dziczyzny na słodko – z dżemami czy konfiturami domowej roboty. Jego podanie z takim dodatkiem dobrze podkreśla specyfikę podawanego mięsa. Dla tych, którym nie przypadło do gustu podawanie dziczyzny na słodko, pozostaje sos z leśnych grzybów. Ten również znakomicie pasuje do takich dań.

Wyślij

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>